Show

  3de kleuterklas

  Hallo iedereen,

  victorIk ben juf Els!

  Mijn huisje staat in Gutschoven (Heers)! Daar woon ik samen met mijn man Steve en twee kapoenen Yinthe (6 jaar) en Tess (3 jaar).

  Ik ben een creatieve duizendpoot en ben heel graag bezig met van alles te maken. Mijn hobby’s zijn zoeken naar creatieve uitdagingen, lezen, spelen met mijn kids en shoppen!

  Ik mag ondertussen al verschillende jaren deel uitmaken van het schoolteam van De Kleine Picasso! Binnen al deze jaren heb ik veel ervaringen mogen opdoen en heb ik mijn kennis al enorm kunnen uitbreiden!

  In onze klas is ieder kind als een vlinder in de wind. De ene vliegt hoog, de andere laag. De ene vliegt snel, de andere vliegt traag. De ene is dun, de andere is dik. De ene is rustig, de andere is hip. Maar iedere vlinder doet het op zijn eigen manier en met zijn eigen talent. Ieder kind is anders, ieder kind is speciaal!

  Hup en daar gaan we weer met ons boekentasje.

  Blijgezind en met een lach naar ons nieuwe klasje.

  Met 10 leuke jongens en 6 lieve meisjes vliegen we er weer in

  met heel veel zin.

  Nu zijn we al groot en zitten niet meer zo vaak op de schoot.

  Tijd om veel te leren op een speelse manier

  en dat met heel veel plezier.

  We gaan veel leren, ravotten en spelen en ons zeker niet vervelen.

  Met Victor onze grappige klaspop gaan we veel pret beleven

  en ons het ganse jaar ten volle geven.

  Flon flon die laat ons kennis maken met het Frans.

  Is dat geen unieke kans

  Met zo?n goede combinatie wordt ons schooljaar TOP !!!

  En steken we heel veel boeiende en leerrijke dingen op.

  Juf Els en haar flinke kapoenen.

  Onze kalenders

  Aanwezigheidskalender

  De kleuters maken in het begin van het schooljaar een huisje waarin ze willen wonen. Deze huisjes hangen op onze klasdeur. Elke avond worden de huisjes afgedaan en s morgens kijken we wie er aanwezig is en kiezen we een plaatsje om ons huisje op te hangen. Zo komen de begrippen naast, onder, boven, links, rechts, allemaal aan bod! Het kindje van de dag mag ook de meisjes / jongens tellen en dit opschrijven op ons bord. Vaak tellen we ook in het Frans.

  Weerkalender

  Het kindje dat het taakje van het weer heeft mag vervolgens het weer tekenen op het bord en een schakel hangen onder het juiste kaartje. Op het einde van de week/maand kijken we hoe vaak de zon heeft geschenen of hoe vaak het heeft geregend.

  Scheurkalender

  Elke dag mag er een kleuter een briefje afscheuren, vertellen welke cijfers het zijn en de blokjes ook juist zetten.

  Dagkalender

  We zingen een liedje van de dagen van de week. Het juiste deurtje wordt open gedaan en de kleuters kunnen verwoorden welke dag het gisteren was, morgen,

  Flon flon leert ons ook de dagen van de week in het Frans.

  Seizoenkalender en maandkalender

  De seizoenen hangen op in onze klas. Daaronder hangen de maanden van het jaar. Onder de maanden hangen de kleuters die dan jarig zijn.

  Daglijn

  De daglijn kaartjes worden samen met de kleuters opgehangen en de activiteiten worden besproken!

  Takenbord

  De juf neemt telkens een kaartje en verstopt dit in haar hand. Kleuters zingen het liedje: Ik heb een kaartje in mijn hand, dat gaat reizen door het land, is het hier is het daar kunnen jullie mij zeggen waar. Kleuters raden vervolgens in welke hand het verstopt is. Links of rechts. (oefenen van links en rechts). De taakjes worden zo vervolgens verdeeld. Dit doen we iedere dag!

  Wekelijks terugkerende activiteiten

  Bibliotheek

  Om de 14 dagen op woensdag gaan we naar de bib. We verdelen er ons in twee groepen. 1 groep blijft bij de boekjes en de andere groep gaat naar de kranten.

  Boekjes: de kleuters mogen in de boekjes kijken en op het einde kiezen ze 1 boekje. Dit verstoppen ze achter hun rug en ze moeten dan het boekje kunnen navertellen a.d.h.v. de prenten die in het boekje staan. Ook verwoorden ze waarom ze net dat boekje gekozen hebben. De juf bespreekt nog de schrijver en illustrator van het boek!

  Kranten: de kleuters moeten gericht zoeken in de kranten. Meestal zoeken we dingen op over ons thema. We knippen deze uit en in de klas gaan we er een webschema van maken. Bv in het thema dieren: we knippen dieren uit in de krant en in de klas gaan we deze rangschikken: dieren van de boerderij, dierentuin, dieren die buiten leven, huisdieren,…

  Dit alles is een voorbode voor het latere leren leren.

  Lo de lettervogel & lettermuur

  Lo de lettervogel mag iedere week met een kleuter mee naar huis. Samen met de letter van die week mag de kleuter thuis op zoek gaan naar spullen die beginnen met deze letter. Op maandag wordt alles in ons letterhuisje gezet en steken we de letter in de lettermuur! Zo wordt er aan het taalbewustzijn gewerkt en krijgen de kleuters inzicht in het alfabetisch principe!

  Contractwerk

  Elke week wordt er een contractbundel voorzien. Kleuters werken niet allemaal op hetzelfde tempo en hebben niet allemaal hetzelfde niveau, daarom zijn er
  moet  en mag werkjes voorzien. De moet werkjes moeten door iedereen gemaakt worden in de loop van de week. De mag werkjes zijn aanvullende werkjes, ze mogen gemaakt worden.

  Klasafspraken

  Afscheid nemen

  De lessen starten om 8u55. Wees op tijd zodat je kleuter niets moet missen! Het is vervelend als de klasgroep gestoord wordt door kinderen die te laat zijn. Vaak wordt er tijdens het onthaal ook al belangrijke dingen vermeld en het is niet leuk als we deze missen!

  Naar voorbereiding van het eerste leerjaar vraag ik ook vaak aan de kleuters om alleen de schoolpoort binnen te komen. Zeker de laatste trimester J

  Wat moet er in de boekentas?

  Lunchpakket, fruit, koekje

  Drinken (melk, fruitsap, water, chocomelk kan in school gratis verkregen worden)

  Postmapje

  Speelgoed

  De juf heeft liever niet dat er speelgoed mee naar school komt. Enkel als het binnen het thema past. Speelgoed van thuis gaat op de kast, kleuters mogen er niet mee spelen. Soms raakt het verloren of gaat het stuk met heel veel tranen als gevolg.

  Zwemmen

  Om de 14 dagen gaan we op woensdag zwemmen. De kleuters dragen dan het best gemakkelijke kledij, zoals bv een training, geen schoenen met veters. Dit om hun zelfredzaamheid in de kleedkamers te stimuleren zodat de kinderen zoveel mogelijk zelf kunnen aan- en uitkleden. Ook een zwemmuts is verplicht!

  Turnen

  Op donderdag en vrijdag is het turnen met meester Koen.

  Vrijdag gaat hij naar de Passant. Turnpantoffels mogen in een zakje meegegeven worden in het begin van het schooljaar, deze blijven ook in de Passant.

  Verjaardag

  Jarig zijn is een leuke belevenis voor ieder kind! In de klas wordt dit uitgebreid gevierd met een verjaardagskoffer. In de koffer zitten allerlei kaartjes met leuke activiteiten. De jarige mag evenveel kaartjes kiezen als het aantal jaar dat hij wordt.

  De jarige mag op de verjaardagstoel gaan zitten, we maken een leuke kroon, alle kleuters maken een mooie tekening die we verzamelen in een boekje, er worden kaarsjes uitgeblazen, Ook maken we foto’s die u kan bekijken op onze facebookpagina.

  We vragen wel om geen snoep mee te geven bij de verjaardagen! Cake, wafeltjes,.. zijn allemaal dingen die door iedereen gegeten wordt!!!

  Cadeautjes zijn vrijblijvend. Als jullie iets willen kopen dan promoten wij graag een klasgeschenk ( een gezelschapsspel, puzzel, boekenbon,?) Liefst niet meer dan 15?. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen met de juf voor verdere ideetjes.